19. septembra 2018

Behanie? Nie ďakujem, mám radšej prechádzky.

septembra 19, 2018 7
Ešte v dobe, keď teploty boli vyššie než sú teraz, som si všímala ľudí behajúcich vonku. S uznaním som pozorovala ich zamyslené výrazy, spotené tváre a odhodlanie, ktoré im priam sršalo z očí.
Žijem proste v dobe, v ktorej je behanie "IN".

Avšak posledné dni som nad tým začala viac rozmýšľať. Prečo vlastne chodia ľudia behať? Z rôznych dôvodov, samozrejme. Avšak myslím si, že dosť podstatným aspektom je aj to, že behanie je považované za zdravé. A je to zdravé?


Vitaj v mojom svete. Pre mňa bohužiaľ behanie až tak zdravé nie je. Mám problémy s kolenami a keďže som aj musela brať kolagénové injekcie do oboch kolien (a bolo ich teda celkom dosť) tak pre mňa sa behanie stalo minulosťou.
Práve tieto moje zdravotné problémy obmedzili určité moje aktivity, avšak ja sa vôbec necítim o niečo ukrátená. S úsmevom na tvári rada prehlásim, že aj napriek tomu, že nebehám, cítim sa zdravo.

Ako to? 
Prechádzky.
S pár ľuďmi som sa už na túto tému rozprávala a práve to ma aj inšpirovalo k napísaniu tohto článku. Tento článok nemá odrádzať ľudí od behu a ani nikoho uraziť. Potrebujem sa len podeliť o svoje myšlienky.

Ako som už spomínala, poznám zopár vášnivých bežcov. Bohužiaľ, akonáhle som začala prehlasovať, že moje prechádzky mi plne nahradia ich behanie, stretla som sa s viacerými nesúhlasmi.

Napriek pár odlišnostiam medzi behom a chôdzou, konečný výsledok vášho úsilia je rovnaký.
Aj keď pri chôdzi vám to bude trvať dlhšie.

Chápem, že prechádzky nie sú také "in" ako práve spomínaný beh. Avšak prečo je to tak?
Prečo ľudia ohrnú nosom, keď im poviem, že aj ak by som mala zdravé kolená, radšej si zvolím chôdzu?

Pri chôdzi a prechádzkach sa uvoľním a vypnem si myseľ. Započúvam sa do hudby, prípadne len do obyčajných zvukov, ktoré sú navôkol mňa. Všímam si detaily, ktoré by som si pri behu nevšímala. Všímam si zmenu v ovzduší, vtáčiky na stromoch, okoloidúcich, dokonca aj vlastné myšlienky. Nemám hlavu zaplnenú myšlienkami, že ako dlho ešte mám kráčať. (A to by som pri behu určite sledovala čas a zapĺňala si hlavu myšlienkami ako dlho ešte musím vydržať behať.) Pri chôdzi relaxujem aj napriek tomu, že vykonávam aktivitu.

Chôdza a prechádzky nie sú šport, bolo mi povedané. Beh je športom.
V tom je rozdiel, bolo mi povedané.
Časť mňa súhlasí, no časť mňa nie.
Po niekoľkých situáciách som fakt zistila, že niekedy tá chôdza (v niektorých prípadoch) je oveľa efektívnejšia ako beh. 
Po škole keď idem pešo domov, čo mi trvá asi hodinu a pol tak na poslednom schode keď konečne vyjdem 5 poschodí až k môjmu bytu, cítim na sebe, že som zabrala. Že som spravila niečo pre svoje telo.

Uvediem vám pár príkladov, s ktorými som sa stretla...
Ak človeku, ktorý chodieva (nie úplne pravidelne) behávať poviem, aby nešiel autom, ale šiel pešo (ak je to samozrejme možné a necestuje do roboty veľmi dlho) vysmeje ma. Navrhnem, aby si každý deň vyšiel pešo tie poschodia do svojho bytu a opäť následuje výsmech. Že či som normálna. Či som nepotratila rozum.

A tak som sa začala sama seba pýtať, prečo má človek, ktorý chodí behávať, problém s vlastnou chôdzou? Prečo má problém vyjsť po schodoch alebo raz ísť pešo do obchodu? Nemal by to mať "v malíčku"?

Odpoveď mi však doteraz neprišla.

Už som to nakoniec len tak posúdila, že ľudia zleniveli. Stali sa príliš pohodlnými a vyhovuje im, keď si môžu po dlhom dni v práci sadnúť do pohodlného auta a odviesť sa domov. A to je úplne v poriadku. Chápem to.
Bohužiaľ, z mojich skúseností som prišla na to, že práve ľudia, ktorí ten beh neberú až tak vážne a chodievajú len raz za čas behávať tak práve tí úplne odmietajú chôdzu.

Týmto som sa chcela podeliť o svoje myšlienky a  poukázať na to, že nezáleží na tom, či chodievate behávať alebo chodievate viacej pešo. Záleží na vašom celkovom prístupe. A prosím vás, ak tu aj niektorí takí ste, ktorí nepovažujú chôdzu za adekvátnu náhradu behu, zvážte to prosím ešte raz.

Moja kondička sa nikdy nevyrovná kondičke niekoho, kto pravidelne behá. Behanie stále má veľmi veľa výhod, no pre veľa ľudí oveľa viac nevýhod.
Ale práve z mojich skúseností, keď pravidelne chodievam domov pešo z mesta (cca 1.5h) môžem povedať, že moja výdrž bola vyššia ako u ľudí, ktorí behávajú, keď sme išli pešo. Ja som nemala problém aj 3 hodiny sústavne chodiť a niektorí moji kamaráti, ktorí behávajú ten problém mali. Chceli prestávky, prípadne chceli spomaliť alebo si niekde sadnúť.

Verím, že sa nájdu takí, ktorí behávajú aj napriek tomu, že to nenávidia. Nechcem vás týmto od behu odhovárať. Ale život je príliš krátky na to, aby sme robili veci, ktoré nenávidíme. Ak si myslíte, že sa váš postoj k behu nezmení a budete ho aj naďalej nenávidieť, prestaňte s ním. Nahraďte to pravidelnými prechádzkami, výletmi do prírody a pešou chôdzou po schodoch.

Chôdza je zdravá pre vaše telo rovnako ako behanie. Čím viac pre svoje telo robíte, tým viac sa vám vaše telo poďakuje. 
Dnes to môže byť skoncovanie s používaním výťahu v panelákoch, o týždeň môžete vymeniť dopravný prostriedok a ísť pešo. Či už na nákup, do mesta alebo hoci aj niekde blízko do prírody ak máte tú možnosť.

Milujem prechádzky a verím, že nie som jediná.
A či už si vyberiete chôdzu alebo beh, prosím, vyberte si tak, aby ste danú aktivitu milovali. Neodsudzujte iných, ak vám aj budú tvrdiť, že chôdza je pre nich oveľa účinnejšia ako beh.
Pretože človek, ktorý nebehá, no pravidelne chodí pešo, môže byť zdravší ako človek, ktorý beháva.

7. marca 2018

Som žena.

marca 07, 2018 0
Ahojte!
Tento článok som si šetrila práve na MDŽ avšak potom som si povedala... prečo čakať?
Pretože to je práve to. Nemali by sme čakať na nejakú udalosť, len aby sme si uvedomili aké sme úžasné a výnimočné.

28. februára 2018

EQUILIBRA Argan Micelárna čistiaca pleťová voda

februára 28, 2018 4
Ahojte!
V dnešnej dobe, keď sa na nás z každého kúta valia rôzne kozmetické firmy, je celkom ťažké si vybrať. U mňa je výber správnej čistiacej pleťovej vody úplný kameň úrazu. Avšak, to bolo dovtedy, kým som nenarazila na tento produkt. :)

Jedná sa o produkt talianskej kozmetiky EquilibraKozmetické výrobky tejto firmy majú prírodný pôvod, obsahujú rastlinné výťažky a sú bez použitia silikónov :) A teraz už bližšie k samotnej micelárnej vode...

Už na prvý pohľad ma upútalo milé malé balenie. Nádoba je valčekového tvaru a keďže má len 200 ml, nie je ani ťažká, čiže si ju môžete zobrať takmer všade so sebou. Práve vďaka jej neprešperkovanému obalu na mňa táto micelárna voda pôsobila luxusne, a keďže sa medzi nami nájdu aj také slečny, ktoré nakupujú "očami", určite ju nenechajú bez povšimnutia :)

Po aplikácií sa pokožka krásne prečistí a osvieži. Ak máte citlivú pleť ako ja, táto micelárna voda je pre vás určite správnou voľbou! Je tvorená až z 98% zložkami prírodného pôvodu, ktoré nedráždia pokožku. Obsahuje napríklad povrchovo aktívne látky z argánového oleja a kyselinu hyaluronovú.
Aj napriek tomu, že je jemne parfémovaná, je bez alergénov, parabénov, parafínov a farbív.
Je dermatologicky testovaná.

Keďže mám citlivú nielen pleť ale aj oči, bolo pre mňa stále ťažké nájsť ten správny produkt, po ktorom som nemala celé oči červené a zaslzené. Príjemným prekvapením pre mňa bolo, keď som po aplikácii prípravku zistila, že oči odlíči bez problémov a k tomu ma vôbec neštípali. A s celodenným make-upom si tiež hravo poradí!

?

  Napriek všetkým kladom tohto produktu som narazila na určitú vec, ku ktorej sa neviem vyjadriť. Myslím si však, že je to dosť podstatné, pretože by to mohlo niektorým z vás vadiť. Aj napriek tomu, že sa jedná o vodu a nie o mlieko, vodu na tampónik dostanete pomocou pumpičky. Práve to mi niekedy trošku sťaží aplikáciu na tampónik, keďže neviem kontrolovať koľko prípravku na tú vatu dostanem.

Micelárnu vodu som kupovala v dm drogerii za 3,99€. 
S produktom som však nadmieru spokojná. Po dlhom hľadaní a skúšaní rôznych produktov sa zatiaľ stáva táto talianska kráska mojim favoritom č. 1 :)

Poznáte túto značku? Ak áno, aký produkt od nej máte najradšej? :)
Aké odličovadlá používate vy? Určite mi dajte vedieť v komentároch!

Majte sa krásne! :)
Nika


29. januára 2018